Hoppige bier

IPA bier

‎‏‏‎Wat is IPA bier?

IPA bier staat voor de bierstijl India Pale Ale. India Pale Ales zijn niet meer weg te denken uit de schappen en bierlijsten. Met zijn bekende hoppige, fruitige en bittere smaak, herkent iedereen een IPA uit duizenden. Maar waar komt deze naam eigenlijk vandaan?

De geschiedenis van een India Pale Ale

Een India Pale Ale, afgekort IPA, komt niet uit India. Huh? Nee, de Pale Ale werd namelijk naar India vervoerd.

Dit blonde, hoppige biertype werd voor het eerst gebrouwen in Engeland. Bier werd in de koloniale tijd door zeemannen verscheept naar India. Speciaal voor de, in India gestationeerde, Britten. Het bier moest echter de lange zeereis van ruim vier maanden overleven. Maar hoe? Hop heeft een conserverende werking, dus door de toevoeging van extra hop bleef het bier langer goed. Het zwaardere, bittere bier was zo sterk genoeg om de zeereis te overleven. Gelukkig maar! In Nederland noemden we dit bier, voor Nederlands-Oost-Indië, ‘duraebel scheepsbier’.

Craft Beer Revolution

Door de Amerikaanse Craft Beer Revolution heeft IPA bier, Europa veroverd. In de jaren tachtig werden door de Amerikaanse craft-brouwers IPA’s met nieuwe hopsoorten gebrouwen. De IPA bierkomt inmiddels uit alle hoeken van de wereld in tal van verschillende stijlen. Wij lichten er een aantal voor je uit.

De India Pale Ale is van origine Engels maar ook in Amerika is dit inmiddels een van de grootste biersoorten.

  • English IPA : met deze bierstijl begon het allemaal. Over de jaren heen zijn hier tal van variaties op gekomen. English IPA bier kent vaak een fruitig en geroosterd gebalanceerde smaak. De reden hiervan is omdat mout een hoofdrol speelt en er niet teveel aromatische hop wordt gebruikt.
  • American IPA : deze bierstijl wordt vaak gebrouwen met Amerikaanse hopsoorten. Dit geeft de American IPA vaak een uitgesproken hoppige smaak. Bij American IPA bier speelt mout eerder een bijrol. De hoofdrol bij deze bierstijl wordt gespeeld door citrus aroma’s en tropische vruchten.
  • Imperial IPA : deze bierstijl wordt ook wel dubbel IPA bier genoemd. Imperial IPA bier is sterker en bevat nog meer hop dan andere IPA bieren. Het alcoholpercentage van dit bier ligt vaak boven 7,5%. Imperial IPA staat bekend om zijn verse hop smaak en is ook een Amerikaanse variant van dit bier.

SpringBeer’s bieren zijn uiteraard Amercican IPA biersoorten.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *